Faceți căutări pe acest blog

28 apr. 2008

Strategia MLM partea a patra!

Informatii indispensabile despre Network Marketing (MLM)
Partea a III-a - Mentalitate de avangarda


Cand a izbucnit in lacrimi, Lisa Wilber a fost surprinsa. De ce naiba plangea? Pana in clipa aceea nu-si daduse seama cat de tulburata se simtea...

Ziua incepuse ca multe altele din ultima vreme...

...Lisa asteptase doua ore sosirea electricianului. Intarziase plata facturii cu patru luni si compania de electricitate trimitea un reprezentant s-o deconecteze. Lisa il asteptase, privind pe fereastra, cu 46 $ stransi in palma - atat cat sa amane deconectarea cu o luna. Stia ca avea noroc sa dispuna de banii aceia. Atunci de ce plangea? Poate ca de vina era modul dezgustat in care electricianul daduse ochii peste cap cand ea aparuse in fuga din rulota, in trening, agitand banii. Inaintand prin zapada, cu sireturile bocancilor fluturand si parul ciufulit, Lisa era teribil de constienta de aspectul ei jalnic. Si parcul de rulote era un dezastru. De jur imprejur se zareau alei inzapezite, caini latrand, frigidere defecte si automobile ruginite care se dezintegrau stand pe caramizi in loc de roti.

"Cand l-am vazut cum isi da ochii peste cap" - isi aminteste Lisa - "am simtit ca ma priveste de sus. Pentru el nu eram decat un locuitor al unui parc de rulote..."

De fapt...

Lisa traia intr-o rulota de 2 ani, dar i se parea tot mai greu sa-si imagineze ca poate scapa de acolo. Tot ce incercase pana atunci daduse pur si simplu gres. Ca majoritatea celor din "forta de munca contingenta", Lisa visase numai la gasirea unei slujbe bune. Si, la un moment dat, o si gasise. Cu cativa ani in urma se angajase secretara la o firma de calculatoare din New Hampshire, aflata la doar doua ore de mers cu masina de locurile in care copilarise. Slujba respectiva ii aducea un salariu, incredibil pentru ea, de 20.000 $/an. Peste doi ani Lisa s-a maritat. I s-a parut ca norocul ii surasese.

Totusi...

Fericirea nou gasita se baza pe o fundatie nesigura. Fara ca Lisa s-o stie, "Moartea Slujbelor" bantuia deja tara si a lovit-o fara vreun avertisment, la doar doua saptamani dupa nunta. In ziua aceea, Lisa a fost la serviciu doar ca sa afle ca ea si intreg departamentul fusesera concediati.

"Am plans tot drumul pana acasa", isi aminteste Lisa. "Toti colegii mei plangeau. Imi placea slujba aceea. Imi platea asigurare medicala si stomatologica integrala. Habar n-aveam ce voi face in continuare."

Pentru a-si castiga existenta...

...sotul Lisei taia lemne, obtinand doar atat cat sa supravietuiasca. La sfarsitul anilor 1980, slujbele erau putine in New England. Ziarele si programele TV vorbeau numai despre recesiune si timpuri grele. Dupa ce trecuse prin ani de economii si foame, Lisei nu-i venea sa creada ca ramasese din nou fara bani. A cedat complet cand a ajuns acasa, hohotind si trantindu-se pe podea in fata sotului derutat. "Am avut realmente o criza", recunoaste ea. "Nu sunt mandra, dar asa s-a intamplat."


Ajunsesera sa se hraneasca cu macaroane si branza. Masina lor rablagita se strica de cateva ori pe saptamana. Cand trebuiau sa cumpere benzina demontau pernele, cautand orice maruntis pe care l-ar fi putut scapa din neatentie. Lumea Lisei se ingustase la rulota de 3x15 m, avand numai o sobita de lemne care s-o incalzeasca. Iarna, foliile de plastic lipite peste ferestre zanganeau in vant, iar talk-showrile murmurau incet la televizor cat era ziua de lunga. Uneori Lisei ii venea sa tipe. Ziua cand a venit electricianul a fost cu siguranta una dintre acele ocazii. Dupa ce barbatul a plecat, ea a revenit in rulota, s-a asezat pe canapea si a plans pana i-au secat lacrimile.

Inteligenta emotionala

Daca in clipa aceea i-ar fi spus cineva Lisei Wilber ce o astepta in viitor, nu i-ar fi venit sa creada. Lisa era destinata ca, peste numai cativa ani, sa aiba un venit de 6 cifre, provenind din propria ei organizatie de vanzari de multe milioane de dolari. Nu avea sa-o mai alarmeze niciodata posibilitatea concedierii, deoarece avea sa fie propria ei sefa. Avea sa se numere printre acei cativa intreprinzatori care avusesera prevederea sa planifice totul din timp. Avea sa intampine secolul XXI cu incredere, stiind ca afacerea ii era consolidata impotriva vanturilor si furtunilor economiei mondiale.


Pe scurt, Lisa a fost un pionier. In Era Informationala, rulota ei gaurita era echivalentul unei colibe din preerie, sau a unei case de barne in Muntii Stancosi. Lipsita de orice posibilitati de angajare la o firma, Lisa a fost silita sa adopte o atitudine mentala specifica frontierei. A trebuit sa alunge toate gandurile negre legate de venituri lunare derizorii, asigurari de sanatate, pensie si cheltuieli uzuale. A trebuit sa caute in interiorul ei taria de a supravietui.


Acest nou mod de gandire - impus Lisei de conjunctura evenimentelor - avea s-o salveze cu adevarat. In vreme ce altii se agatau cu disperare de slujbele lor temandu-se de orice schimbare, Lisa a fost nevoita sa inceapa ceva. A devenit o colonista moderna. Generatii de americani parcursesera inaintea ei aceasta cale grea. Aidoma lor, Lisa trebuia sa se descurce singura intr-un mediu aspru si nemilos. Aidoma colonistilor din vechime, avea sa se lupte zilnic cu descurajarile. Dar tot aidoma lor, avea sa-si invinga temerile si sa construiasca o viata noua pentru ea si familia ei...


© Richard Poe
Preluare si adaptare dupa materialul prezentat in cartea
"Network Marketing-ul in era Internet-ului"

Niciun comentariu: