Faceți căutări pe acest blog

27 iun. 2010

Solutii pentru Criza Economica

Azi nu ne mai surprinde afirmaţia că este criză financiară. Capătul tunelului este departe încă. Este suficient să deschidem doar televizorul, sau să ne uităm pe unul din portalurile de ştiri de pe internet şi vom da de ştiri care ne anunţă de reduceri de personal de proporţii, ne anunţă cît de mult s-a prăbuşit valuta noastră în raport cu dolarul sau euro, câte posturi s-au desfiinţat... Ştim cu toţii ce măsuri restrictive s-au prevăzut în luna mai 2010 şi în România.
Număr record de şomeri: 765.285 români au rămas fără job. Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, declara la sfârşitul lunii decembrie că rata şomajului va urca la 8-8,5% în primul trimestru din 2010. La finalul lunii ianuarie, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat că şomajul va continua să crească în România până la jumătatea anului 2010, iar numărul şomerilor ar putea ajunge la un milion.
Bill Gates este unul dintre cei mai bogati oameni ai lumii, fondatorul si proprietarul firmei Microsoft. Principalul argument adus de el in motivarea succesului sau a fost : ,, Lucrurile cele mai potrivite trebuiesc facute in momentul cel mai potrivit. Acesta este secretul succesului!�
Ce să însemne oare enunţul,la locul potrivit la timpul potrivit? Bill Gates şi-a dat seama că există un val demografic în lume, care se clădeşte pe oamenii născuţi între anii 1945-1965. Să ne imaginăm un furtun de apă, pe care dacă îl astupăm cu degetul , apa încearcă să-şi găsească alt drum de ieşire. Se va găsi un punct unde furtunul va ceda. În mod asemănător trebuie să ne imaginăm şi fenomenul Baby Boomer din lume,pentru că în cei 60 de ani scurşi Baby Boomerii din 10 în 10 ani în acest furtun imaginar au definit câte o perioadă care a favorizat succesul fie a unei ramuri industriale, fie a vreunei întreprideri. De acest avantaj a profitat şi Bill Gates în anii '80.
Pe vremea copilariei acestor oameni (anii '50), era in floare afacerea cu alimentele pentru bebelusi, si tot in aceasta perioada, o serie de firme producatoare de jucarii au cunoscut succesul (ex. Mattel, sau Hasbro). Papusa Barby, chiar si in zilele noastre, este o marca recunoscuta pe piata, desi inainte de anii '50 nici nu se auzise de ea.
In anii '60 a avut loc explozia fast -food-urilor pretutindeni in lume, popularitatea lor fiind deosebita si astazi, in primul rand in randul tinerilor.
In anii '70 a avut loc ascensiunea industriei de automobile, pentru ca toti acesti oameni au simtit nevoia de a se deplasa cat mai confortabil, oricand si oriunde; cei care in acea perioda s-au angajat sa porneasca o afacere in aceasta sfera s-au imbogatit.
In anii '80 a inceput dezvoltarea fara precedent a pietei imobiliare, acesti oameni impreuna cu familiile lor isi doreau propria casa sau locuinta. In consecinta cei ce au investit in acest domeniu s-au imbogatit.
Anii '90 au fost dominati de expansiunea tehnicii de calcul si a internetului. Cei care au reusit sa-si faca loc in acest segment al industriei, s-au imbogatit.
Astazi, la fiecare 8,3 secunde cineva implineste varsta de 50 de ani! Oare acesti oameni de ce au nevoie? de scutece? masina? calculator? Mai mult ca sigur ca nu. Trendul noului mileniu este Welness-ul.
GNPD Mintel recent a editat o publicaţie pe teritoriul SUA, care se ocupă cu prognoza îmbătrânirii societăţii până în anul 2020. Graficul pe care îl vedeţi aici a apărut în această publicaţie. Câtă vreme în perioada cuprinsă între anii 2002 şi 2010 în America de Nord numărul persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, se prognozează ca în intervalul 2010-2020 alţi 50 de milioane de oameni vor ajunge la vârsta de 65 de ani. Conform datelor, până în 2011, persoanele în vârstă de şi peste 45 ani vor reprezenta mai mult de 39% din întreaga populaţie.
Succesul lui Bill Gates si al imperiului Microsoft se datoreaza unui grup de oameni pe care ii numim Baby Boomer-i. Ei sunt oamenii nascuti in diferite parti ale planetei, intre anii 1945-1965. Acest grup de oameni hotaraste destinele economiei mondiale. Reprezinta o treime din populatia planetei si detine doua treimi din averea lumii! Acest grup de oameni doreste sa se simta mai bine. Ar vrea sa fie mai sanatos, sa arate cat mai bine, sa arate mai tanar! NOI NU VREM SA VINDECAM OAMENII! Noi ii ajutam sa ramana sanatosi, sa se mentina tineri, vigurosi!
Cate un TREND este profitabil, de regula, circa 20 de ani. Potrivit analistilor economici, trendul urmatorilor 20 de ani va fi WELNESS-ul. Paul Zane Pilzer, cercetator in economie, a fost consilierul personal al lui George W. Bush. El sustine, ca noua ramura industriala este aducatoare de venituri de ordinul a trilioane de dolari, si ca pana in 2010 welnessul va avea o cifra de afaceri superioara celei ce se va obtine din industria alimentara mondiala. In zilele noastre, oamenii isi gasesc una dintre cele mai mari placeri in mancare.Restaurantele sunt din ce in ce mai pline. Industria alimentara este o afacere uriasa, dar noi o vom depasi si pe aceasta! Welness-ul va fi, deci, cea mai mare oportunitate pentru cei ce se vor cupla din timp!
Este o realitate, că azi în lume nu există doar o criză financiară ci şi una sanitară. Cum se explică oare că numărul oamenilor bolnavi din lume astăzi e dublu faţă de cel existent cu 20 de ani în urmă? Este o temă bună de meditaţie faptul că oare cum se explică longevitateade care s-au bucurat înaintaşii noştri, deşi au muncit din greu de dimineţa până seara, erau afară pe câmp, la aer, şi, în afară de pâine şi apă nu consumau mai nimic în afara celor ce le-a oferit natura.
Din nefericire, în deceniile trecute, condiţiile noastre de viaţă au suferit modificări.Dincolo de faptul că prin hrana zilnică nu mai reuşim să-i asigurăm vitaminele şi substanţele nutritive necesare organismului uman, suntem afectaţi şi de o serie de factori externi, aerul pe care îl respirăm este din ce în ce mai poluat, la fel şi apa pe care o bem, iar toate acestea împovărează şi mai mult organismul nostru.
Conţinutul de vitamine şi substanţe minerale din majoritatea fructelor şi legumelor, precum şi a cerealelor s-a redus drastic de-a lungul ultimilor 20 de ani. Spre exemplu, conţinutul de vitamine din porumb s-a diminuat cu 81%, al grâului cu 50%, iar conţinutul de vitamina C din laptele şi varza din România s-a redus cu 95% raportat la anul 1990!
Intreaga lume e bolnava! Pe plan mondial majoritatea deceselor (17,5 milioane decese pe an) sunt cauzate de îmbolnăvirile inimii şi ale sistemului arterial, respectiv de complicaţiile provenite din acestea. În România situaţia este mult mai gravă în raport cu cea din majoritatea ţărilor UE: În figura de mai jos este redată situaţia procentuală, pe cauze raportată la media UE -100%. E cutremurător. Spre exemplu decesele cauzate de boli de inimă sunt cu cca.130% mai numeroase decât media UE. Pe teritoriul UE la fiecare 10 minute are loc un număr de 40 de decese(!) cauzate de infarct de miocard, şi alte 80 de decese sunt urmarea îmbolnăvirilor circulatorii. În România unul din două decese are la bază îmbolnăvirea inimii. Anual aceste decese echivalează cu populaţia unui oraş cu o populaţie de cca. 70 de mii de oameni (de ex. oraşul Zalau).
Azi dintre cei cu varsta de 65 de ani, 35% nu mai sunt printre noi, 54% traiesc la nivel de subzistenta, doar 5% sunt capabili de munca activa, numai 4% pot afirma ca traiesc bine, si doar 1% este procentul celor bogati! Este cutremurator, nu-i asa? Dar acum va dau si o veste buna. Nu trebuie neaparat sa ne nastem in acest 1%; cu o decizie buna este posibil sa patrundem si noi in aceasta categorie.
În baza celor relatate, trebuie neapărat să menţionăm faptul că trebuie să fim responsabili faţă de noi înşine, faţă de familiile noastre, iar răspunderea cea mai mare o datorăm faţă de sănătatea copiilor noştri!

Niciun comentariu: